Vés al contingut
#
13
0
172

Paratges naturals

Paratge Natural Municipal El Castell

L'1 d’agost de 2008, el Consell de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme, i Habitatge, va declarar Paratge Natural Municipal (PNM) l’enclavament denominat El Castell, al terme municipal d’Atzeneta del Maestrat. Amb aquesta declaració es pretén contribuir a aconseguir una ràpida regeneració i recuperació dels valors naturals i culturals que es van veure afectats per l’incendi forestal que va assolar la comarca a l’agost de 2007.

Aquest acord en el que es declara Paratge Natural Municipal el Castell apareix publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de data 06/08/2008.

Per tot això, i a iniciativa de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat i de la Generalitat, a l’exercici de les seues competències autonòmiques en la matèria, s’ha aconseguit la declaració d’un règim especial de protecció i conservació dels valors naturals d’aquest espai.

Així, la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, estableix la figura de protecció denominada Paratge Natural Municipal, que regula posteriorment el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, la qual s’adapta a les característiques d’aquest enclavament i permet la via jurídica idònia per a la consecució dels objectius previstos.

Respecte als valors patrimonials i culturals, destaca de forma excellent el Castell, fortificació d’ús defensiu que data de l’any 1516, que dóna nom al Paratge Natural Municipal i que es troba catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC), tant en el Registre de Béns d’Interés Cultural del Patrimoni Històric Espanyol, com, a nivell autonòmic, en el Registre del Patrimoni Cultural Valencià.

Amb posterioritat, juntament amb aquest es va construir una ermita, destinació de dues romeries anuals que es realitzen des del poble d’Atzeneta. També es troba, dins dels límits del Paratge, un jaciment arqueològic denominat Ermita de Sant Joan. Es tracta d’un poblat iber adscrit a l’edat de bronze (III mil•lenni a.C.), i posteriorment medieval, en el qual s’han trobat fragments de sílex i ceràmica.

Si voleu obtenir més informació Polse ací .